Nou Proiect Clever-Zone

Totul despre cafea...

Posted on 11:52, under

Boabele de cafea sunt seminte ale fructului unui arbore care creste in regiunile calduroase dar inalte ca si altitudine, de la Brazilia pana in Vietnam. Cafeaua are in jur de 1000 de ani de cand este consumata. Este prin urmare un aliment descoperit "recent" in comparatie cu altele, dar a cucerit intreaga lume, fiind unul din bunurile de baza cu care se face astazi comert global.


Cafeaua a fost prima oara folosita pe coasta de est a Africii, dar preparata ca si mancare, nu bautura. Se cunosteau inca de atunci calitatile sale energizante fiind utilizata pentru a reda fortele razboinicilor.



Conform unei legende etiopiene cafeaua a fost descoperita de un pastor uimit de cat de pline de vitalitate erau caprele sale. Primii care au preparat cafeaua ca bautura calda au fost arabii din Peninsula Arabica in secolul 11 era noastra.
Raspandirea cafelei nu a avut un drum lipsit de sinuozitati. Pe de o parte era asociata cu practica vracilor pentru calitatile sale energizante, pe de alta parte a avut numeroase momente cand consumul ei a fost interzis de autoritati.

Obiceiul de a bea cafea s-a extins insa treptat, iar in secolul 15 a ajuns si in Europa. In acea perioada intreaga productie se producea in Peninsula Arabica care a incercat sa isi mentina monopolul prin legi stricte care interziceau ca planta sa paraseasca tara. Aceasta a fost o prima incercare de a controla comertul de cafea, dar ea a esuat datorita multilor pelerini care vizitau Mecca.


Initial apreciata mai ales in Constantinopol si Alexandria, cafeaua a patruns in Vest prin Venetia, unde vanzatorii stradali o vindeau alaturi de limonada. Extinderea consumului s-a facut insa mai ales prin negustorii olandezi care la mijlocul secolului 17 au infiintat noi plantatii in coloniile din Indonesia si Bali. In America Latina arborele de cafea a fost adus de francezi. O mare dezvoltare a culturii a avut insa loc in secolul 19 cand Brazilia a profitat de piata internationala pentru a deveni principala furnizoare.


Dupa cum se vede istoria cafelei este strans legata de istoria colonializarii, iar ulterior de cea a globalizarii. Momentan producerea si comercializarea cafelei a dat nastere unei industrii uriase, a doua dupa cea a petrolului in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor. Piata nu este reglementata la nivel global. Pentru incercari in acest sens vizitati fair trade, o initiativa care incearca sa sustina micii producatori in fata marilor companii de retail.


Tipuri de cafea



Se cunosc aproape 80 de soiuri de cafea, din care se cultiva in scopuri indrustiale urmatoarele patru tipuri de cafea: cafeaua Arabica, cafeaua Robusta, cafeaua Liberica si cafeaua Maragogype.


Cafeaua Arabica



Cafeaua arabica, originara din Africa, mai precis din Abisinia, este cea mai apreciata si mai raspandita specie de cafea. Se cultiva mai ales in America Latina, dar si in Africa, de fapt ea este cea mai cultivata specie si este deosebit de pretuita pentru ciresele sale de calitate superioara, de forma alungita si culoare verzuie - albastruie.Cafeaua arabica are nevoie de soluri bogate in minerale si o temperatura constanta de aprox. 20°C si creste la o altitudine de peste 600 metri. Aceasta are aroma si gustul mult mai rafinate decat alte specii.Cafeaua cu tarie medie este obtinuta in exclusivitate din varietati ale soiului arabica, provenite din America Centrala si de Sud, Kenya, Tanzania, Etiopia. Exceptie face Brazilia, intrucat varietatile de arabica braziliene au o aroma mai putin rafinata.


Cafeaua Robusta



Cafeaua robusta, originara din bazinul Congo, creste mai rapid si este mult rezistenta acolo unde climatul nu este favorabil cafelei arabice. Se cultiva intens in Africa, India si Indonezia.Cafeaua robusta, spre deosebire de cafeaua arabica, care este pretentioasa la conditiile climatice, se adapteaza usor climatului sever, este rezistenta la boli si daunatori.Boabele acestei specii de cafea sunt mici, au o forma neregulata si culoare maroniu - galbuie.Cafeaua robusta are un gust mai neutru, este mai putin aromata decat arabica si este foarte apreciata in gama de cafea solubila.


Cafeaua Liberica



Cafeaua liberica, originara din Africa, Liberia, are de asemenea o crestere rapida si o rezistenta buna la boli. Se cultiva exclusiv in campiile subtropicale ale Africii si Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare si temperatura este cuprinsa intre 20 si 25°C.Boabele sunt adesea deformate, de dimensiune medie si culoare de la bruna la galbena. Calitatea acestei specii de cafea este mediocra.


CEA MAI SCUMPA CAFEA DIN LUME...


“Raro Caffé” este probabil cea mai scumpă cafea din lume. Servită pe continentul asiatic sau chiar în cafenelele din Londra, preţul unei ceşcuţe de “Raro” ajunge până la 50 de lire sterline. Interesant este că, de această dată, nu notorietatea sau luxul localului influenţează costul ci modalitatea prin care această cafea ajunge la “forma finală”.



Boabele nu sunt măcinate cu ajutorul vreunei maşinării ci într-un mod cu totul aparte, incredibil: cu ajutorul pisicilor indoneziene, ţinute în crescătorii pentru producerea aşa numitelor boabe “Kapi Luwak”. Boabele de cafea sunt înghţite de pisica indoneziană şi parţial digerate – sucul gastric al acestui animal conţine enzime ce dau un gust aparte boabelor de cafea. O misiune mai dificilă o are însă îngrijitorul care trebuie să separe boabele de restul excrementelor.


edit post

0 Reply to "Totul despre cafea..."

  • Trimiteți un comentariu

    Statistici

    All in one De toate pentru toti Top66 Statistici GenerareTrafic.ro - Trafic marit 100% si GRATUITfree countersEnterClick.ro - Generator trafic web